Petz Aladár Megyei Oktató Kórház - Győr

Urológiai Osztály

 

Urológiai Osztály

Osztályvezető: Dr. Szepesváry Zsolt Jenő

 

Elérhetőségek:

Cím: 9023 Győr, Magyar utca 8. E épület, 1. emelet

Telefon: +36-96/507-993

Fax: +36-96/507-926

 

Bejelentkezés:

Telefon: +36-96/507-993

 

Az osztály részlegei:

Műtő:  +36-96/507-950 mellékek : 1164, 1136

Osztályos iroda: +36-96/507-950 mellékek: 6441

 

Az osztály fekvőbeteg egysége:

Fekvőbeteg Részleg +36-96/507-950 mellék: 1166

 

Az osztály szakambulanciái:

Szakambulanciák:  +36-96/507-950 mellékek: 6431, 6432

 

Az osztály fő specialitása:

Az Urológiára elsősorban műtét céljából az információs központnál végzett előjegyzést követően vesszük fel a betegeket. A műtétek többsége endoszkópos, tehát olyan beavatkozás, amely nem igényel nagy metszést, ezért kisebb megterhelést, és gyorsabb felépülést biztosít, mint a feltárásos változat.  Ilyenkor különleges, a szervezeten belüli látást biztosító műszereket használunk: laparoszkóp (hasban), pyeloszkóp (vesében), ureteroszkóp (vesevezetékben), cisztoszkóp, resektoszkóp (húgyhólyagban). A következő műtéteket végezzük rendszeresen:

 

Uro-onkológiai műtétek:

Vesedaganat miatt vese eltávolítás, vagy veséből történő kimetszés elsősorban laparoszkóppal, esetenként feltárással történik.

Prosztata szervre lokalizált daganata miatt radikális prosztata eltávolítást és kismedencei nyirokcsomó kimetszést laparoszkóppal végezzük.

Hólyagfalat mélyen beszűrő hólyagtumor miatt radikális húgyhólyagkiirtást végzünk. A vizeletelvezetést vékonybél szakasz közbeiktatásával készített kiszájaztatás, vesevezeték kiszájaztatás révén történik.

Felületes hólyagtumor eltávolítását húgycsövön keresztül, endoszkóp segítségével végezzük.

Vesemedence és vesevezeték daganat esetén laparoszkópos vese és vesevezeték kiirtást végzünk.

Prosztata jóindulatú megnagyobbodása miatt húgycsövön keresztüli endoszkópos prosztata kimetszést végzünk 90 köbcentiméteres prosztata méretig. Ennél nagyobb mirigy esetén többnyire feltárásos eltávolítás történik.

 

Kövesség:

A legtöbb húgyúti követ -röntgen, vagy ultrahang célzást használva,- külső lökéshullám kezeléssel összetörjük. A nagy és kemény, vagy lökéshullám kezeléssel nehezen célozható köveket endoszkópos műszerek segítségével távolítjuk el. A kövek törését ilyenkor mechanikusan, UH-os zúzóval, laser-es kőtörővel, vagy pneumatikus kőzúzóval végezzük. A vesébe percutan, azaz bőrön át szúrással hatolunk be, a vesevezetékben, vagy húgyhólyagban a húgycsövön át bevezetett műszerekkel végezzük a beavatkozást.  Urológiai helyreállító műtétek:

Vesevezeték szűkület miatt kialakult zsákvese (hydronephrosis) miatt laparoszkópos vesemedence plasztikát végezzük.

A női vizeletcsepegés haspréskor bekövetkező változata esetén, ha a fizikoterápia, vagy intim torna nem használ szalag beültetést végzünk a hüvelyen keresztül. A jelentősebb hüvelyfal előreesést laparoszkópos függesztő szalag behelyezéssel korrigáljuk.

A férfi genitáliák helyreállító, illetve korrekciós műtéteit, szövetminta vételeket,  helyi érzéstelenítésben , vagy gerinc érzéstelenítésben végezzük.

A műtéti érzéstelenítés leggyakoribb formája a gerinc érzéstelenítés. A feltárások illetve laparoszkópos műtétek általános érzéstelenítést igényelnek. Az érzéstelenítést az urológiában járatos aneszteziológus végzi.

 

 Az urológiai osztályra a betegeket a kivizsgálást és az aneszteziológiai vizsgálatot követően, előjegyzés alapján vesszük fel. A felvételkor a nővérszobánál kell jelentkezni. Az adatok felvétele, alapos kikérdezés és tájékoztatás után történik az elhelyezés 1, 2, illetve 4 ágyas szobákban. Egy hatágyas kórterem szolgál arra, hogy a kisebb beavatkozások után néhány órára lefektessük a betegeket. A műtétet általában másnap, vagy akár még aznap elvégezzük. A kis műtétek után egy napon belül, endoszkópos műtétek után 2-3 nap elteltével, feltárásos műtéteket követően egy hét után bocsátjuk haza a betegeket.

 

Orvosképzés, továbbképzések:

Az Urológia akkreditált szakorvosi kiképző hely, ahol az urológiai szakvizsgára készülőkön túl egyéb szakmák rezidenseinek urológiai gyakorlati képzése is történik.

A Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetében ápolás és betegellátás szakon tanuló hallgatók számára gyakorlati képző helyet biztosítunk.

 

Kutatási munka:

Az elmúlt 20 évben 25 ellenőrzött, nemzetközi szervezésű klinikai vizsgálatban vettük részt. Jelenleg osztályunkon egy a prosztatarák gyógyszeres kezelésével, és kettő a húgyúti fertőzések kezelésével, új antibiotikum kipróbálásával foglalkozó, fázis III klinikai vizsgálat van folyamatban. Korábban végeztünk több vizsgálatot a hyperaktív hólyagműködés, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás és a hólyagrák kiújulását gátló gyógyszeres kezelés témakörben.

 

Az osztály önálló alapítványa:

Uroprogress Arraboniensis – közhasznú alapítvány,

mely a betegellátás körülményeit, a győri Urológia működésének személyi és tárgyi feltételeit hivatott javítani.

A kuratórium elnöke: dr. Törzsök Ferenc

Cím. 9024. Győr Vasvári Pál út 2.

Bankszámlaszám: BBRt. 

1010 3379 -1574 9226- 0000 00 04

Adószám: 18510487-1-08

           

            Az Uroprogress Alapítvány számára az SZJA 1 %-a felajánlható.