Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház - Győr

Sürgősségi Betegellátó Osztály

 

Sürgősségi Betegellátó Osztály

 

Sürgős szükség fogalma:

 

         Olyan, hirtelen fellépő egészségi állapotváltozás, amely esetében az azonnali egészségügyi ellátás elmaradása:

♦  közvetlen életveszélyt, vagy beavatkozás nélkül ahhoz vezető állapotromlást, vagy

♦  súlyos vagy maradandó egészségkárosodást vagy

♦  társadalmilag tűrhetetlennek minősített, tartós fájdalmat okoz.

 

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO)

 

Cím: 9024. Győr, Vasvári Pál u. 2-4, C1 épület, földszint

Telefon:

         +36-96/507-950  mellék: 6003

         Közvetlen szám: +36-96/503-345

Fontos információ: A vonatkozó jogszabályok értelmében, telefonon érdeklődő harmadik fél részére nem adható felvilágosítás, mert lehetetlen a tájékoztatásra való jogosultság megállapítása.

E-mail: sbotitkarsag@petz.gyor.hu        

Osztályvezető főorvos: Dr. Varga Krisztina

Osztályvezető ápoló: Schlett Péter

 

Az osztály elhelyezkedése, megközelíthetősége:

         A sürgősségi osztály az új C1 épület földszintjén található. A betegek egy részét a mentőszolgálat szállítja az osztályra, a gyalogosan, vagy gépjárművel érkező járóbetegek a Magyar utcai portán saját gépjárművel behajthatnak a Sürgősségi Osztály előtt lévő parkolóba (ahol 30 percet várakozhatnak ingyen, ezt követően az első fél óra 500 Ft, majd fél óránként 1000 Ft parkolási díjat kell fizetni).

         Az “A” épület felől érkezők pedig a „katonai” portán belépve a “B” épületen át juthatnak a sürgősségi osztályra. Az osztály fektető részlege ugyanezen az útvonalon közelíthető meg.

 

Az osztály felszereltsége:

         A Sürgősségi Osztályra érkező betegeinket 11 vizsgálóban (köztük 3 baleseti, 1 nőgyógyászati vizsgálatra is alkalmas, valamint 7 általános vizsgálóban) fogadjuk, a kritikus állapotú betegek ellátására 2 férőhelyes sokktalanító helység áll rendelkezésre. Osztályunk helyben biztosítja a szükséges röntgenfelvételek elkészítését, valamint az ultrahang vizsgálatokat is. A kórházunk központi laboratóriumával közvetlen összeköttetésben állunk. A hosszabb megfigyelést igénylő betegeink pedig a 12 ágyas fektető részlegben kerülnek elhelyezésre.

 

A Sürgősségi Osztály Tevékenysége:

         A Sürgősségi Betegellátó Osztály fő célja a súlyos vagy életveszélyes állapotú, hirtelen kialakult fájdalommal küszködő, sürgős ellátást igénylő betegek gyors felismerése és szakszerű ellátása a nap 24 órájában. A sürgősségi osztály nem a nevében kifejezett azonnali ellátást jelenti, hanem az akut betegségek kiszűrését a többi beérkező beteg közül. Statisztikai adataink szerint a beérkezők körülbelül 40%-a tekinthető sürgősségi ellátást igénylő betegnek. Fontos tudni, hogy az osztályon kivizsgálás nem történik, tehát a több hete fennálló panaszokkal a háziorvosokat kell felkeresni.

 

A betegellátás folyamata:

         Az osztályra érkező betegek fogadása minden esetben a betegfelvételi pultnál történik. Itt egy magasan képzett sürgősségi szemléletű orvos szakápoló segítségével az előre lefektetett szabályok alapján tájékozódik a beteg állapotáról, és a kialakult betegség súlyossági fokának megfelelő időn belül gondoskodik az ellátás megkezdéséről. Ebből következően a betegek nem az érkezés sorrendjében kerülnek a vizsgálókba, a kritikus eseteket azonnal, a nem súlyos állapotú betegeket pedig a „triage beosztástól” függően látjuk el.

 

 

Triage táblázat

T1 - Kritikus

AZONNAL

T2 - Életveszélyes

15 percen belül

T3 - Sürgős

30 percen belül

T4 - Sürgető

60 percen belül

T5 - Halasztható

120 percen belül

 

         A várakozó betegek számára állapotuktól függően ülő- és fekvőváró áll rendelkezésre. Betegeink további sorsa a vizsgálati eredményeik alapján határozható meg. Bizonyos betegek állapotuk rendezését követően terápiás tanácsokkal otthonukba bocsáthatóak, egyes betegségcsoportokban azonban néhány órás megfigyelésre lehet szükség melyet (maximum 24 órán keresztül) az osztály fektető részlege biztosít. Amennyiben pedig a beteg állapota azt szükségessé teszi a kórház megfelelő osztályára kerül áthelyezésre, felvételre.

 

Látogatási rend:

         A várók befogadóképességének limitált volta miatt kérjük, hogy az osztályunkon jelentkező betegeinket maximum 1-2 fő hozzátartozó kísérje. A fektető részlegünk kórtermeiben elhelyezett betegek egy időben egy hozzátartozót fogadhatnak maximum 15 peres időtartamban. Folyamatban lévő akut ellátás idejére a látogatást minden esetben felfüggesztjük.

 

A betegfelvételhez szükséges iratok, eszközök:

A Sürgősségi Osztályra való felvételhez hozza magával:

► TAJ kártyáját,

► és egy személyazonosításra alkalmas igazolványt (személyigazolvány, jogosítvány, útlevél),

► külföldi állampolgársága esetén az Európai (nemzetközi) Egészségbiztosítási Kártyáját

► súlyos/életveszélyes állapotú betegek esetében a felvétel idején ezekre nincs szükség, hiányuk a későbbiekben pótolható.

► jó ha magánál tart egy listát a rendszeresen szedett gyógyszereiről (mely tartalmazza azok pontos nevét és adagolását), egyéb ismert betegségeiről, továbbá megjelölve az esetleges gyógyszer/ étel/ egyéb allergiáit, túlérzékenységét.

 

A Sürgősségi Osztály munkatársai:

 

► Dr. Varga Krisztina – osztályvezető főorvos

► Dr. Neszmélyi Péter – osztályvezető főorvos helyettes

► Dr. Geiszlinger Beatrix – főorvos

► Dr. Szalay Gabriella - főorvos

► Dr. Király Anna – szakorvosjelölt

► Dr. Horváth Judit –  szakorvosjelölt

► Dr. Ferenczi-Csizmazia Ágnes – szakorvosjelölt

► Dr. Horváth Luca - rezidens

 

 

► Schlett Péter – Osztályvezető ápoló

► Nagy Mónika Anita – Osztályvezető ápoló helyettes

► 45-50 főállású és további 30-35 részmunkaidős ápoló, szakápoló, segédápoló

 

Az osztályunk működését továbbá

► Adminisztrátorok

► Betegszállítók

► Takarító személyzet

► Biztonsági szolgálat segítik.