Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház - Győr

OLTÓPONT

 

 

Győr-Moson-Sopron Megyei SARS Covid-19 Oltópont

 

Az Emberi Erőforrás Minisztériumának kijelölése alapján Győr-Moson-Sopron megyében a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban hozzuk létre az elsődleges oltópontot, melynek feladata a jelenlegi utasítás alapján a megye egészségügyi dolgozóinak vakcinálása a SARS-CoV-2 fertőzés kivédésére. Az országosan szervezett védőoltási kampány első fázisában az egészségügyi dolgozók vakcinálása történik; előzetes terveink alapján az oltóanyag megérkezése után azonnal, legkorábban 2021. január elején. A rendelkezésre álló vakcina a Pfizer/BioNTech készítménye lesz.

 

Rövid összefoglaló a Pfizer/BioNTech vakcináról:

Működését tekintve a vakcina un. harmadik generációs, mely azt jelenti, hogy az immunrendszer aktiválásában szerepet játszó vírusfehérje termelése az emberi szervezetben történik. Az oltóanyaggal a fehérje előállításához szükséges nukleinsav-molekulát lipidtermészetű nanorészecske-burokban juttatjuk be a szervezetbe. Az így képződött vírusfehérjét az emberi immunrendszer felismeri, ami különféle védekező mechanizmusok és ellenanyagok termelésén keresztül a vírus elleni védelem kialakulását eredményezi. Az oltóanyag nem tartalmaz fertőzőképes vírusrészecskét, sem elölt, sem legyengített formában. A vírusfehérje termelése átmeneti, a bejuttatott nukleinsav természetes lebomlása után megszűnik. A klinikai vizsgálatok eddigi eredményei alapján az oltóanyag 95% körüli hatékonyságot mutat; a vírus elleni specifikus védelem időtartamának pontos hossza egyelőre nem ismert.

A vakcináció két oltást tartalmaz intramusculárisan, az első oltást 21 nappal követi a második oltás.

 

Jelenleg a várandós vagy szoptató nőknek, illetve a 16 évnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek az oltás nem javasolt.

Aki a kitöltés dátumától számított 6 hónapban átesett Covid-19 fertőzésen, annak jelenleg nem szükséges immunizálás.

Fontos, hogy a fogamzásképes nők a második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

 

A vakcináció folyamata:

1.            az oltásra jelentkezni önkéntesen „Nyilatkozat az olthatóság elbírálásához” kitöltésével és elküldésével az oltopont@petz.gyor.hu e-mail címre vagy telefonon a 96 / 503-312-es oltóponti telefonszámon lehetséges. Intézmények esetén csoportos, egyeztetett regisztráció szükséges. A jelentkezésen túl, az olthatóság elbírálása miatt a hozzájárulási nyilatkozatot kitöltve, kinyomtatva és aláírva el kell hozni az oltás alkalmával, a nyilatkozatot nem szükséges emailben elküldeni.

Kérjük, hogy egyelőre kizárólag a megyében működő egészségügyi szolgáltatók dolgozói jelentkezzenek az oltásra. Az emailben adják meg ágazati azonosítójukat (pecsétszám, szakdolgozói azonosító stb.)

2.            az oltás időpontját az oltóhely jelöli ki (helyszín, nap, óra, perc) – az oltást napi 12 órában, folyamatosan végezzük (hétvégén is). Az oltópont 6 oltóhelyét a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház C1 épületének I. emeletén alakítottuk ki.

3.            Az oltás időpontjáról e-mailben vagy telefonon értesítjük a jelentkező és regisztrált egészségügyi dolgozót vagy munkáltatóját

5.            az oltóponton nem végzünk COVID tesztet, az oltásra jelentkező esetében az EESZT tartalmazza a kötelező, hetenként elvégzett dolgozói szűrővizsgálat eredményét

6.            megjelenés az oltóponton csak tünetmentesen lehetséges az előre megadott időpontban, az azonosításhoz szükséges okmány (pl. szig.), valamint a kitöltött, aláírt nyilatkozat bemutatásával

7.            az oltás beadása után oltási igazolás kiállítása történik, és előjegyzési időpontot kap a 21 nap múlva esedékes második dózis beadására; 30 perces megfigyelési idő eltöltése javasolt az oltóponton

 

A NNK lakossági tájékoztató az oltási tervről

 

Egészségügyi dolgozó: minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

  1. orvos
  2. asszisztens, szakasszisztens
  3. ápoló személyzet
  4. népegészségügyi szakember
  5. orvostanhallgató
  6. egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
  7. védőnő
  8. egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
  9. A gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet meg.

Egészségügyben dolgozó: a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet.

 

Oltópont telefonszáma: 96 / 503-312

 

További információk a Pfizer‑BioNTech COVID‑19 vakcináról: https://www.cvdvaccine.com/

 

Kérjük kövesse oldalunkat a folyamatosan frissülő információk miatt.

 

 

Hozzájáruló nyilatkozat  a Comirnaty COVID 19 mRNS vakcina beadásához