Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház - Győr

OLTÓPONT

 

COVID oltópont - Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház

 

Helye:

Kórház „A” épületrészében található oltópont (megközelítése a Vasvári Pál utca - Győr Pláza felőli főbejáratán keresztül).

A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban az EESZT felületen előzetesen regisztrált, foglalt időpontra (keddenként), ill. foglalás nélkül (pénteki napokon) a kórház „A” épületrészében található oltópontra várják Önt az intézmény munkatársai.

A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban az EESZT felületen előzetesen regisztrált, időpontot foglalt, 5-11 éves korosztályba tartozó gyermekeket keddi napokon fogadjuk a kórház „A” épületrészében található oltóponton. Kérjük lehetőség szerint hozzák magukkal az oltáshoz szükséges kitöltött nyomtatványokat is!

Kórházunkban az átoltottság további növelése érdekében áprilistól minden pénteken van oltási akció 7-19 óráig.

 

Kérjük, hogy megjelenéskor szíveskedjenek figyelembe venni, hogy az oltás kb. fél órát vesz igénybe, ezért legkésőbb a zárás előtt fél órával érkezzenek meg!

Továbbra is kiemelten várjuk az oltatlanokat és azokat is, akik már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

 

Oltási napok április második felétől:

           - keddenként 12-17.30 óra között (csak regisztrációval)

           - péntekenként 7-18.30 óra között (regisztráció nélkül is)

  

    https://www.petz.gyor.hu/sites/petz.gyor.hu/files/aktualitasok/2022/Oltopont_infografika.jpg

 

Az intézmény területére csak orrot és szájat eltakaró maszk használatával szabad belépni!

 

Hozzájáruló nyilatkozatok:       - Kérjük, töltse ki és hozza magával a védőoltásra! 

 1. Hozzájáruló nyilatkozat az 1. védőoltáshoz
 2. Szülői hozzájáruló nyilatkozat 12-18 éves korosztály 3. oltásához
 3. Hozzájáruló nyilatkozat 3. oltáshoz
 4. Szülői hozzájáruló nyilatkozat 5-11 éves korosztály 1. oltásához        +   Regisztációs lap 5-11 éves korosztály 1. oltásához
 5. Várandósok beleegyező nyilatkozata
 6. Beleegyező nyilatkozat 4. oltáshoz
 7. Igazolás SARS-COV-2 elleni emlékeztető védőoltásról

 

Pontosan kiket oltanak most?

Jelenleg első, második, harmadik és negyedik (emlékeztető) oltások zajlanak intézményünkben.

 

Javasolt az idős embereknek a védőoltás?

Egyértelműen igen, hiszen az idős kor az egyik legnagyobb kockázat a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására. A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is.

 

Krónikus beteg kaphat védőoltást?

Igen. Sőt, nekik kifejezetten javasolt az oltás, hiszen az idős kor mellett a krónikus betegségek növelik a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának a kockázatát. Minden esetben az oltóorvos dönt az olthatóságról, miután kikérdezte az oltandót és megismerte egészségi állapotát.

 

Az oltás okozhat koronavírus-fertőzést?

Nem.

 

Ki értesíti az oltandókat?

Az oltás önkéntes (egészségügyben dolgozóknak kötelező). Előzetesen javasolt a vakcinainfo.gov.hu honlapon regisztrálni a koronavírus elleni oltásra. Néhány nap elteltével pedig az eeszt.gov.hu felületen lehet oltási időpontot foglalni.

 

Milyen vakcinával zajlik most az oltás Magyarországon? Melyik vakcinával kit oltanak? Melyikből mikor kell megkapni a 2. oltást?

Csak a hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatásos oltóanyagokat alkalmazzuk Magyarországon.

 

Mindig a rendelkezésre álló vakcinával zajlik az oltás. Jelenleg ezek a következők:

 1. A Pfizer-vakcinánál az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. Hazánkban 12 év felett alkalmazzák, az 5-11 évesek számára külön dózisú Pfizer vakcina áll rendelkezésre.
 2. A Moderna-vakcinánál az első oltást követő 4. héten kell beadni a második oltást. A 3. és 4. dózisú Moderna fél adagos. 6 év felett alkalmazzák, a 6-12 évesek fél dózist kapnak.
 3. Sinopharm védőoltásnál 28 nap elteltével adjuk a 2. oltást. 18 éves kor felett alkalmazható.
 4. Janssen oltás 18 éves kor felett adható, alapimmunizálásként egyszeri adag.

 

Gyakorlati teendők a védőoltás előtt

Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, ha teheti, kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot. A tájékoztató elejéről letölthető.

Gondolja végig, hogy: van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?

Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült jelezze azt az oltóorvosnak.

A kórházi oltópontra vigye magával a személyazonosító iratait és a TAJ-kártyáját!

A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor az oltásra vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot! Ezt mindenképp jelezze az oltás előtt az oltóorvosnak.

Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen a kórházi oltópontra, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját.

 

Hogyan zajlik az oltás?

Az oltóponton az oltást megelőzően kikérdezik az oltandó személyt. Az oltás kapcsán néhány dokumentumot ki kell tölteni, pl. hozzájárulási nyilatkozatot.

Az oltást a felkarba adják. Az oltást követően min. 10-15 percig a védőoltásban részesülteket meg kell figyelni, hogy esetleg fellép-e nála oltási reakció.

Az első oltás során közlik a második oltás időpontját is. Az oltásemlékeztető kártyán a védőoltás nevét és gyártási tételszámát az oltóhelyen egyértelműen fel kell tüntetni. A kártyát a második adag vagy az emlékeztető oltása beadásakor az oltandó személynek magával kell vinnie, és a továbbiakban is megőrizni szükséges!

Az emlékeztető oltás típusát az oltandó kérését figyelembe véve az oltóorvos határozza meg.

 

Mikor alakul ki a védettség a koronavírus ellen?

A koronavírus elleni védettség kialakulásához alapimmunizálásra (első és második oltás) és legalább egy emlékeztető oltásra van szükség. Már az első oltás is kivált egy bizonyos védettséget, de az oltottak teljes védelme csak a teljes oltási sor beadása után, várhatóan 1-2 héten belül alakul ki.

Mint minden védőoltásnál, a COVID-19 fertőzés elleni védőoltás esetében is előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt, így kevesen, de lehetnek olyanok, akik mégis megfertőződhetnek, azonban az oltással nagymértékben csökkenthető a súlyos megbetegedés kockázata.

 

 

Vissza lehet utasítani az oltást, a vakcinát?

Az oltás önkéntes, senki sem kötelezett a védőoltásra (kivéve a jogszabályban nevesített esetekben a foglalkoztatás feltétele pl. egészségügyi dolgozók).

 

Ki nem kaphat oltást?

Ellenjavallatok esetén:

 • Akut lázas betegség
 • A beadandó vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
 • Az anamnézisben ismeretlen eredetű súlyos, kórházi ellátást igénylő anafilaxiás reakció
 • Egyéb ellenjavallatokat az egyes vakcinák alkalmazási előírása tartalmazhat, amelyet az oltóorvosok ismernek, és aszerint döntenek az olthatóságról.

A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

 

Milyen oltási reakciók léphetnek fel?

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Magyarországon az eddig beoltottaknál - beleértve az időseket is – csak néhány esetben tapasztaltak súlyosabb, ellátást igénylő oltási reakciót.

A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

 

Még nem regisztráltam, megtehetem még?

Igen. A regisztráció folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Amennyiben valakinek nincsen internetes elérhetősége, az interneten történő regisztrációban kérje rokona, ismerőse segítségét.

 

Kinek ajánlott a negyedik (emlékeztető) oltás?

Elsősorban az időseknek, a 18 év feletti, krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek.

 

Személyes ügyintézési igény esetén az Oltópont ügyfélfogadási ideje:

 Péntek: 8:00-17:00


Ettől eltérő időpontban ügyet intézni szándékozó páciensektől kérjük, hogy előzetesen telefonon a 06 96 /503-312 számon egyeztessenek időpontot.