Ugrás a tartalomra

Esélyegyenlőség - Nagy összefogás egy kis füzetben

Nagy összefogás egy kis füzetben

„Intézményünk mindig is kiemelten kezelte az esélyegyenlőség kérdését”- hangzott el Komonszky Krisztina gazdasági igazgató beszédében, mellyel a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház meghívott vendégeit köszöntötte az esélyegyenlőségi füzet átadóján.

Úgy kell segíteni, ahogy kérik

Május 4-én, csütörtökön, adták át azokat a tájékoztató füzeteket, mely fogyatékossággal élő embertársainknak, hozzátartozóiknak, az egészségügyben dolgozóknak és minden segítő szándékú embernek készült.

Az előadó teremben Csordás Adrienn ápolási igazgató köszöntötte a jelenlévőket, akiknek munkájáról a kiadványban részletesen is tájékozódhatunk. Jelen voltak a „CAMELOT” Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete, a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület, az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete, a Család- és Gyermekjóléti Központ Fogyatékosságügyi tanácsadásának képviselői, a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete, a Lát-Szol Látássérültek Rehabilitációs központja, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete és a GyőrSzeVas Egyesület, akik a  szervátültetetteket képviselik Győr-Moson-Sopron és Vas megyében.

Beszédében Komonszky Krisztina gazdasági igazgató hangsúlyozta: „lehetőségeinkhez mérten tennünk kell azért, hogy mindenki részesülhessen az elérhető szolgáltatásokban. Ehhez olyan körülményeket kell biztosítani, hogy az egyéni sajátosságok ne legyenek akadályai például esetünkben a kórházi szolgáltatások igénybevételének.”

Folyamatos fejlesztések

A kórház folyamatosan igyekszik tenni azért, hogy egyenlő esélyeket biztosítson az ide érkezőknek.

- Több olyan fejlesztésbe is belekezdtünk, melyek kiemelten kezelik nem csak a fogyatékkal élők, de az elesett, támogatásra szoruló pácienseink kórházon belüli könnyebb boldogulását is. Ide tartozik például a taktilis sávok továbbfejlesztése a vakok és gyengén látók számára, a kollégák képzése a járóbeteg szakellátásban a betegtámogatásra, illetve a piktogram rendszer kidolgozása a sürgősségi betegellátó osztályon a hallássérült, vagy olyan pácienseinkkel történő kommunikáció támogatására, akiknél a képi eszközök használata segíti a megértést- mondta Komonszky Krisztina.

A gazdasági igazgató beszédében megkérte a jelenlévőket, hogy javaslataikkal, észrevételeikkel bátran forduljanak a kórház minőségirányítási osztályához, jelezzék, hogy milyen változtatásokat látnak szükségesnek.

Az „Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért füzet” című kiadványt Borsodi Erzsébet ötletszerző ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, aki a kórházi felügyelőtanács tagja, a Család- és Gyermekjóléti Központ fogyatékosságügyi tanácsadója, mindemellett aktív Lions Klub tag is. Elmaradhatatlan hű társával, Gesztenyével állt a pulpitusra, ahonnan először köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a hiánypótló kiadvány létrejöttéhez.

- Az ötletet az igény adta- kezdte Borsodi Erzsébet.- Munkám során gyakran tapasztalom, hogy a sorstársaknak nincs információjuk az őket megillető kedvezményekről. Ezért kerestem fel az egyesületeket, szervezeteket, hogy közösen állítsuk össze ezt az információs kiadványt.

A grafikai munkát és a szerkesztést Kopcsándi Stefinek köszönte meg, aki ingyen vállalta a feladatot, hisz maga is tagja a szervátültetettek közösségének.

Hasznos címek, linkek

A kis füzetben helyet kaptak QR kóddal azonnal elérhető videók is, köztük szemléletformáló kisfilmek, vagy éppen kifejezetten az egészségügyben dolgozók számára készített videó. Oldalanként egy-egy szervezetet mutat be, kiemelve legfőbb tevékenységeiket, elérhetőségeiket. A füzet már most sugallja a következő kiadásokat, várják a hasonló szervezetek jelentkezését a bővített változat elkészítéséhez.

A kiadvány jelképes átadását követően a kórház képviselői és a jelen lévő szervezetek küldöttei kerekasztal beszélgetéssel folytatták a napot, ahol azonnal el is tudták mondani észrevételeiket, javaslataikat.

Az „Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért füzet” kiadását a Borsodi CNC Kft. és mind a négy győri Lions Klub támogatta. Az eseményen részt vett Szabó-Cseszneki Nikolett a Patrónus Lions Klub Győr elnöke is, aki elmondta: „a céljaink egyeznek, nem volt kérdés, hogy támogatjuk tagtársunkat a kiadvány létrejöttében”. Hozzátette, örül, hogy mindegyik Lions szervezet azonnal segítő kezet nyújtott, hogy a Palatia Nyomda kedvezményes költségeit finanszírozzák. Szabó-Cseszneki Nikolett fontosnak tartja, hogy a segítség hasznos legyen, hogy mindenki úgy segítsen, ahogy azt tőle kérik.

  • Esély_1
    Esély_1
  • Esély_2
    Esély_2
  • Esély_3
    Esély_3
  • Esély_4
    Esély_4